28 Ноября 2014

А Ви вже скуштували «ДЖЕМ»?

Бесіду вела Галина Кушнір

 

На телеканалі «Надія» виходить нова музична програма з досить захоплюючою назвою — «Музична колекція ДЖЕМ».

Маю зізнатися, що й самий телепроект виявився захоплюючим. Зазвичай у музичних програмах цікаві лише самі пісні. Словесні «теревені», які зв’язують попередній та наступний музичні номери, найчастіше за все просто дратують глядача. Проте в «ДЖЕМі» все «в тему» — і цікава бесіда з гостями програми, і якісна жива музика, і креативний інтер’єр, і навіть гумористична «родзинка» програми — кумедний шарж (портрет) гостя, який ведучі дарують йому наприкінці передачі.  

Про те, як створюється «ДЖЕМ» і про його особливий музичний «смак», мені вдалося поспілкуватися з адміністратором програми Софією Масюк. 

Чому програма має назву «ДЖЕМ»? Що саме ваша команда вкладає в цю назву? Банка з варенням, що стоїть на столі у ведучих,  це певний символ?

— Процес вибору був досить довготривалим: ми кілька разів збиралися для цього командою, робили «мозковий штурм». Досить довго робочою назвою була «Госпел». Але через асоціацію з афро-американськими хорами ми все ж таки відмовилися від неї. Стали шукати іншу, яка була б музичною, молодіжною і духовною. В режисера Інги Макарової-Кренцель виникла ідея — «ДЖЕМ». Ми почали розмірковувати над значенням — і ось, що вийшло: абревіатура — Духовне Живе Експромтне Мистецтво, зокрема тому, що в програмі частиною мистецтва є наш ДЖЕМ-бенд, який робить унікальне аранжування для кожного гостя.    

Банка з варенням — це прагнення, ідеї, таланти, праця, творчість. Усе це разом приготувати — і виходить ось такий наш «ДЖЕМ».  

Як вибираєте гостей для програми? Як здійснюється відбір пісень для програми?

— Вибираємо гостей, які б загалом підходили до формату програми і мали хороший вокал. Особливо вітаються авторські пісні. Гості вибирають твори, ми ж просимо, щоб хоча б половина з них були жвавими. 

Кожної передачі хтось із ведучих каже гостеві: «В своїй анкеті Ви писали...?». Що це за анкета гостя? 

— Наші ведучі часто не знайомі з гостем. І щоб зорієнтуватися, про що саме можна поговорити з ним, хто він і чим живе, ми вирішили скласти анкету, яку гість має попередньо заповнити. Вона складається з 8-9 запитань. Ми постійно удосконалюємо нашу роботу над цим музичним проектом, і тому, для ефективнішої бесіди, плануємо робити з гостем попередні СКАЙП-зустрічі.

Яке відношення ведучі Павло і Андрій мають до музики? Чому саме вони стали ведучими?  

— Щоб підібрати ведучих, ми зробили невеликий кастинг, в якому брали участь різні кандидатури. Критеріями для відбору були жвавість, молодіжність, вміння задавати цікаві запитання, сумісність пари ведучих. На погляд команди, ця пара ведучих (Павло та Андрій) була найбільш вдалою. Музичні знання не були основним критерієм, але про Андрія можна сказати, що він скрипач, гітарист і має прекрасний вокал. А Павло Ваценко, крім того, що є ведучим програми, він ще і її продюсер. 

Що хотіли сказати через цю програму глядачам? 

— Ми хотіли популяризувати християнську музику. Аби показати, що вона може бути якісною і цікавою, яка приваблюватиме і світську молодь. 

Портрет глядача. На яку аудиторію орієнтуєтесь? Тільки на молодь? 

— Взагалі орієнтуємось на всіх — у буквальному значенні цього слова. Але молодь — це наша основна ціль, особливо та, яка не дуже цікавиться духовними питаннями.

Чи є репетиції пісень, які співають гості з вашим інструментальним колективом? Чи це суцільна імпровізація? 

— Гість попередньо надсилає запис пісень аранжувальнику в будь-якій якості. Репетиція групи з гостем програми і запис музичних творів проходять в один день. При цьому, зазвичай, музиканти під час репетиції самі підбирають свої партії, тобто імпровізують. Окремі моменти прописує аранжувальник. 

Розкажіть про музикантів, що грають у програмі. Як підібрався такий талановитий колектив? 

— Ми шукали музикантів і віримо, що Бог допоміг нам у цьому. Колектив дійсно талановитий. Головний аранжувальник – Ігор Трофімюк, який у гурті грає на клавішах. Решта музикантів допомагає йому в цьому. Учасники колективу не є постійними. Це: Віталій Скороход, Андрій Бровчук — барабан, Влад Теглівець, Микита Ісаков, Ярослав Хаба — гітара, Роман Москаленко — контрабас, бас-гітара, Любомир Скороход — бас-гітара, Оксана Матвійчук — скрипка. Список музикантів не є повним, і після наступних наших записів перелік можна буде продовжити. 

Цікавий момент із рубриками урізноманітнюють програму. Чи планується їх розширювати або видозмінювати?

— Так. Ми постійно працюємо над цим. Втілити всі наші ідеї просто не вистачає часу, оскільки окрім усіх наших численних записів, нам потрібно чверть місяця виділяти тільки на цю програму. Музиканти відкладають усі справи і живуть 1 тиждень у Львові, оскільки, зазвичай, вони з різних міст Західної України. І вся команда працює від ранку до пізнього вечора, що досить виснажує. 

Які елементи креативності, оригінальності «ДЖЕМу» Ви могли би назвати?

— Заставки з ведучими перед програмою, оригінальне аранжування, рубрики, самі декорації, живість, величезний талант усієї команди разом із музикантами, яка за один день робить репетиції і запис 5 творів, плюс запис бесіди. А гість це все «переносить». «Мамонти», одним словом. 

Мені подобаються небанальні запитання, які ведучі ставлять гостям. Хто їх придумує? 

– Спочатку наша «четвірка» (режисер, я, ведучі) продумували особистість гостя. Певний час я писала «сценарій», аналізуючи його потім із ведучими. Зараз переходимо на практику, коли ми допомагаємо ведучим зрозуміти особистість гостя, зробити нарис плану, ідей, а ведучі певною мірою імпровізують із запитаннями. Вони у нас розумні і дійсно вміють задавати хороші запитання. Банальність — це слово, яке їх не стосується.

Яке місце в програмі відведено духовній сфері, питанням щодо Бога, віри тощо?

— Взагалі вся програма спрямована на прославлення Бога — про що слід нам і глядачам добре пам’ятати, тому окрема розмова — «блок» — стосується саме духовної сфери життя гостя, його досвіду з Богом. 

 

hope.ua 

 

 

  

0
Чтобы оценивать записи необходимо залогиниться!

Войдите или зарегистрируйтесь чтобы оставлять комментарии!